Om Sunnmørskoppen

Mitt navn er Tone Nordang Pettersen, og jeg er en Oslotaus med en mamma fra Øye i Norangdal - innerst i Norangsfjorden som er en del av Hjørundfjorden på Sunnmøre. De fleste ferier har jeg tilbragt hos bestemor og bestefar, og feriene tilbringes fortsatt på Øye selv om bestemor og bestefar ikke er der lenger.

Sunnmørskoppen ble til i juli 2019, da mamma og jeg satt i bilen fra Oslo til Øye og kom på det ene sunnmørsuttrykket etter det andre som bare måtte settes på en kopp. Disse skulle selges på Øye Landhandel som jeg åpnet sommeren 2020. Dette er bestemors gamle butikk som er i 1. etasje i huset vårt. Tanken var noen få kopper, men så begynte ballen å rulle og det ble flere og flere. Etterspørselen ble større enn jeg klarte å møte - og så ville butikker også selge dem! Etter knappe tre måneder hadde jeg solgt flere hundre kopper! Det er jo bare fantastisk!

For meg er disse sunnmørske ordene og uttrykkene helt dagligdagse - selv om de for en østlending kan virke som de er på et helt annet språk. Mange av dem er også på vei ut, ettersom Sunnmørsdialekten endrer seg med generasjonene - som de fleste andre dialekter gjør.
Det er også ord og uttrykk som er lokale og som har lokale uttalemåter. Her har jeg gått ut fra ord og uttrykk jeg har hørt på Øye opp gjennom årene, og dermed blir det også den skrive-/uttalemåten som havner på koppen. Har du imidlertid ønske om f.eks. Attom nova i steden for Attom nøva, Tei de! i steden for Tei dej! osv så er det bare å sende meg en e-post på sunnmorskoppen@tonenordang.no.

Jeg har mange flere ord og uttrykk i hodet og flere kopper er på vei, samt stedskopper og emaljekopper. Følger du Sunnmørskoppen på Facebook og Instagram får du alle nyhetene der.

Tusen takk for fantastisk respons på Sunnmørskoppen så langt - selv om de er laget av en 50% Sunnmøring. :o)

 

Hilsen Tone